در مقاله پیشین به بررسی تاریخچه تهیه و تولید اسانس از پیدایش تا قرون وسطی پرداخته شد. در این مقاله نقش دو دوره رنسانس و عصر صنعتی در شکل گیری ساختار امروز صنعت اسانس های خوراکی و صنعتی تشریح می گردد.
رنسانس تا عصر روشنگری
در سال 1453 میلادی، قسطنطنیه سقوط نموده و تحت سلطه ترکان عثمانی غصب گردید. سقوط امپراتوری بیزانس که تا پیش از این به دلیل وسعت خود پلی مابین شرق و غرب به شمار می آمد، تاثیر محسوسی بر مسیرهای تجاری به شرق و هند که منبع بسیاری از چاشنی های محبوب آن زمان بود، داشت. این مهم سبب شد تا تاجران از جنوا و ونیز دل برکنند و در پی دست یابی به مواد مورد نظر خود به سوی شرق روی گردانند. از سوی دیگر پیدایش قاره آمریکا، برخورد اروپاییان با فرهنگ جدید بومیان (سرخ پوستان) و رشد علمی ناشی از بهره گیری از مستندات و دانش عرب، همه دست در دست هم داد تا مسیر شکوفایی مجدد اروپا هموار شود.
مفهوم علم، بر پایه استفاده از اصول به دست آمده توسط مشاهده و اندازه گیری توسط گالیله ارائه شد. در این راستا، شاید بتوان مهم ترین دستاورد علم شیمی را توسعه دماسنج و مدرج نمودن آن برپایه سلسیوس و فارنهایت نامید. اصول شیمی توسط Lavoiser, Davy, Dalton, Priestly, Scheele و بسیاری دیگر پایه گذاری گردید. با وجود آنکه کماکان آزمایشگاه های شیمی در ظاهر به مانند کارگاه های کیمیاگری بود، برای اولین بار پس از مدت ها شیمی خود را از کیمیاگری جدا نمود.
در این دوران محققان برجسته بسیاری ظهور و علم شیمی را جلا دادند. از این جمله می توان به نیوتون نیز اشاره داشت. جالب توجه است که نیوتون مهم ترین دست آورد خود را بر خلاف تصور عامه نسبت به قانون جاذبه، مطالعات شیمی اش معرفی می نماید.
عصر صنعتی
از آغاز قرن نوزدهم اسانس های خوراکی به گونه ای که می شناسیم در انگلستان و آلمان تولید شد. تصفیه مواد طبیعی، علی الخصوص روغن های اصلی منجر به شناخت مواد با رایحه فعال مانند بنزآلدئید، سینامالدئید و وانیلین گردید. رشد سریع در زمینه دانش شیمی آلی را می توان به کشف Wöhler نسبت داد. او اذعان داشت که مواد آلی و معدنی را می توان به یکدیگر تبدیل نمود. به این وسیله، روند تصاعدی رشد بهره وری صنعت شیمی با گسترش شناخت، سنتزهای آزمایشگاهی، سنتزهای مقیاس بزرگ، تجاری شدن و کاهش یکباره هزینه و قیمت ها شروع شد. بسیاری از شیمی دانان، عمده علم شیمی مورد استفاده امروز را در این دوره می دانند. به دلیل حجم انبوه رخدادهای مهم این عصر، تنها به ذکر برخی از آن ها بسنده می شود.
1820 – ایزولاسیون سينامالدئيد
1837- ایزولاسیون بنزآلدئید
1852- سنتز سینامالدئید
1859- تصفیه وانیلین
1871- تشخیص ساختار وانیلین
1878- سنتز سینامیک اسید
1900 – استفاده از ساخارین به عنوان شیرین کننده
1908- کشف MSG
1921- معرفی عطر Chanel شماره 5 توسط Coco Chanel
1972- حذف ساخارین از لیست GRAS توسط FDA
—-
در مقاله بعد به بررسی دوره شکل گیری صنعت اسانس های خوراکی و صنعتی پس از جنگ جهانی دوم پرداخته می شود.
آخرین دیدگاهها